mandag, februar 09, 2009

Wanda's bier

Wanda's Bier
Bierne i Wanda's baghave

1. Et bistade kan rumme ca. 60.000 til 80.000 bier.
Her ser i først husene, som står nederst i haven bag drivhuset, sådan at de kan få den fred og ro, som de ønsker.På trinbrædtet kan i se hvordan de kravler ind via den lille sprække nederst i huset på trinbrædtet. Her er de også om aftenen og suger den sidste sol til sig :-)
2. Bierne kontrolleres af vagterne, før de får lov til at komme ind.

3. Bierne bygger deres celler på disse tavler, som jeg mener der kan være 12 stk. af og ligeså på en etage ovenpå.Bierne har travl med at bygge, passe dronningen, pleje yngel og samle nektar, vand og pollen.Her ser i dronningen, hun har en farve på sig, så biavleren via farven ved, hvor gammel hun er. Hun er kun en god æglægger i ca. 4-5 år. GGG Hun er slankere end de andre bier og en del længere.Larverne spiser pollen men får dog Gele Royale i de første 3 dage. I kan også se honningen ligge frit og noget er der lagt låg på. Det kan også være et låg på larven, som har forpuppet sig inden den bliver til en bi.I midten af det nederste foto her, kan i se en nyfødt bi, som er ved at kravle ud af sin puppe, læg mærke til dens tunge, som den søger efter pollen med. Det er også den den suger vand og nektar med, når den skal ud at arbejde. :-)


4. Celle med en dronning og hvidt Gele Royale. En ny dronnings kost er kun Gele Royal, som for mennesker smager afskyeligt

5. Dronningen er længere og slankere end bierne. Kan lægge op til 3000 æg om dagen.


6. Her ses larver og honning i cellerne, samt nogle lukkede celler med yngel.7. Her ses en ny ung bi på vej ud af sin celle. Læg mærke til tungen.


8. En bi kan i sin mave have 50 mg. nektar og et hus giver i gennemsnit 40 – 50 kg honning om året.

Her ser i honning, som her er brudt ved, at to tavler var for tæt på hinanden. Det kunne lige så godt være min finger, som havde været på rov efter ny honning, som smager himmelsk. Når bierne føler de er for mange - over 60.000 til 80.000 så vil de gerne sværme (½ flyver med den gamle dronning) der bliver så lavet en ny dronning og dem vil biavlerne ikke have. Han deler så selv stadet og sætter en ny dronning ind til dem. Den dronning kan han have købt eller selv avler fremmed de egenskaber han vil have frem. GGG Her ser i en sådan dronning, som var ret lang frem i sit liv, dog inden den kom ud af sin puppe. Puppen er her delt over og i den store del, kan i se det ægte Gele Royal. Det smager afskyeligt, men det er det eneste dronninglarver får at leve af. Bierne producerer det via nogle kirtler i munden.


9. Bi med pollen i ”bukserne” ca. 25 mg pr tur. Pollen er blomsternes sædceller.

Her er en bi lige landet med "bukserne" fyldt med pollen, ser ud til at være fra en orange blomst. :-) Bierne har som poser på deres bagben, som de så fylder.


10.
Bierne skal også have noget at drikke, så det er der også arbejdere til. Vandet bliver også brugt til at afkøle bistadet, hvis det bliver for varmt.Jeg skal da lige huske at fortælle, at droner alle er hanbier og kun kan bruges til at befrugte en evt. dronning. De flyver frit ind og ud, men bidrager ikke med noget ej heller med deres egen føde, som de tigger fra arbejdsbierne. Meeen når efteråret kommer i august september, ja så bliver de smidt på porten og hvis de ikke vil, ja så bliver de smidt ud eller stukket ihjel. Hvorfor give dem føde om vinteren, når der ikke er brug for dem der. GGG

11. Bierne kan aes og er fredelige, når de ikke føler sig truet.

Det sidste foto i skal se her er, hvordan vi mennesker kan komme ret tæt på disse små dyr. Her er det Daniella som aer bierne og jeg har dfa også selv prøvet det.

Håber I har nydt min lille historie om bierne i min have.
Knus Wanda

Foto af Wanda
http://www.wanda.dk/ og man kan sende mail til wanda@wanda.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.