tirsdag, februar 10, 2009

23.kapitel Opskrifter


23.kapitel

Opskrifter:

Til bagning skal man regne med, at 100 gram sukker kan erstattes af 75-80 gram honning og at der skal bruges lidt mindre væske, da honning indeholder 20 % vand.

Når der bruges honning til at bage kager med, skal man nedsætte temperaturen med 25°.

Honningcreme: 50 gr. honning + 50 g. smør. Røres sammen og kan bruges som creme.
Til fyld i kager - rør da 1 æg i.

GLØGG, ALTERNATIV.
2 appelsiner
1 fl. Akeleje
120 g. honning
Appelsinerne skylles og skrældes fint, det hvide må ikke komme med skrællerne lægges i ovnen og tørres ved 90 grader til de er sprøde, herefter drysses de med flormelis. Skrællerne lægges herefter i blød i snaps i 1 uge og filtreres igennem et kaffefilter. 20 cl. af væsken blandes med 120 g. dansk honning, lunes inden det drikkes.

VARM GLØGG
½ l vand koges sammen med saften af
2 citroner
1 citronskal
2 stænger kanel og
1 gren ingefær
20 nelliker

koges i 20 min. – står og trækker i 10 min. alt sies og røres op med 300 g honning -
2 flasker rødvin hældes i og varmes op under låg, må endelig ikke koge, kom 150gr. rosiner, der har stået i 3 dl rom natten over.

Serveres varmt med hvide mandelspåner oven i glasset.

MJØD
Til 10 liter mjød anvendes:
4 kg honning (mørk lynghonning er bedst), gerne udenlandsk
8 liter vand
150 g humle
De 2 kg honning varmes langsomt op i 2 liter vand til kogepunktet og tilsættes 1 tsk. renset kridt. Eventuelt skummes overfladen for voksrester.
150 g humle koges i 5 liter vand og afsies for humlen.
Honning og humleafkog hældes efter afkøling på en ballon.
Når temperaturen er ca. 25 °, tilsættes en forkultiveret portvinsgær, 5 g gæringssalt og 50 g citronsyre.
3-4 dage senere tilsættes 1 kg honning kogt i l liter vand, afkølet til 25°. Ryst ballonen godt efter tilsætningen. Når gæringen er afsluttet tilsmages med krydderiudtræk som ved vermouth.
Krydderiudtræk kan gøres i 1 liter mjød eller i 1 liter 25 % alkohol med følgende krydderier:
30 g hel ingefær
1 muskatnød
5 g hel kardemomme
15 g hel kassiakanel
5 g anisfrø
15 g koriander
2 g hele nelliker
2 g hel allehånde.
Krydderierne stødes groft.
Krydderurter, der kan anvendes til mjød er f.eks. rosmarin, porse, salvie, malurt go ensianrod.


SNUE TODDY
Til stort glas:
1/3 honning
1/3 kogende vand
Varmes sammen og røres klar, toppes af
1/3 whisky – drikkes omgående. Cognac el. lign. spiritus kan også anvendes.

Julesnaps
1/1 klar akvavit
2 stk. kanel
1 lakridsrod
4 kryddernelliker
3 stjerneanis
1 tsk. Honning
Alle ingredienser hældes sammen i en karaffel eller lignende og trækker i 3 måneder hvorefter den filtreres og lagres mindst 3 måneder inden der må smages.

Honning Syp
1 glas honning udrøres i ½ fl. snaps. Helst en uden kommensmag (Den nye Brøndum) eller brug måske en polsk vodka i stedet for.I gamle dage hældte man honningen op i et lerfad, tog en træslev og begyndte at tilsætte snapsen. Man rørte honningen ud lidt efter lidt i mere og mere snaps, og når man var færdig hældte man den op på en lerflaske. Her stod den og trak i mindst et par måneder før brug. Det rundede smagen af.





Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.